Pages

satyroi

satyroi

Thursday, February 23, 2012

Συμφωνίες δισεκατομμυρίων υπέγραψαν Κίνα και Τουρκία

Στενότερες οικονομικές και εμπορικές σχέσεις επιδιώκουν η Κίνα και η Τουρκία, όπως προέκυψε από την επίσκεψη του Κινέζου αντιπροέδρου Σι Τζινπίνγκ στην Τουρκία, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν την Τετάρτη εμπορικές συμφωνίες 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όπως επίσης και τριετή συμφωνία currency swap αξίας 1,6 δισ. δολαρίων.
Από τις συμφωνίες, τα 500 εκατ. δολάρια αφορούν τουρκικές εξαγωγές στην Κίνα, τα 570 εκατ. δολάρια την οικονομική υποστήριξη των κινεζικών επιχειρήσεων στην Τουρκία και τα 308,5 εκατ. δολάρια ένα πακέτο επενδύσεων στις κατασκευές και στην ενέργεια.
Το εμπορικό ισοζύγιο των δύο χωρών έχει αυξηθεί την τελευταία δεκαετία και έχει φτάσει πλέον τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια· το μεγαλύτερο μέρος τους καλύπτεται από τις κινεζικές εξαγωγές. Πάντως οι δύο πλευρές έχουν φιλόδοξα σχέδια και επιθυμούν ο όγκος των συναλλαγών να τετραπλασιαστεί ως το τέλος της δεκαετίας.
Η Τουρκία επιθυμεί να αυξηθούν οι κινεζικές επενδύσεις, μεταξύ τους και στον τουρισμό, και να αυξηθούν οι κοινές επενδύσεις σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος όπως η Αφρική.
Συνέχεια του άρθρου...


πηγή:in.gr

No comments: