Pages

satyroi

satyroi

Friday, September 21, 2012

Η Ε.Ε μας αγνοεί και εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα...

Σοβαρό κρούσμα διπλωματικής απομόνωσης της Ελλάδας εντός ΕΕ και μάλιστα εντός ευρωζώνης καθώς η Αθήνα δεν κλήθηκε να συμμετάσχει σε συνάντηση δέκα κρατών της ευρωζώνης συν την Πολωνία για τα θέματα άμυνας και εσωτερικής ασφάλειας, όπως η σύσταση ευρωπαΪκής συνοριοφυλακής.
Η κλήση των 10 κρατών για τη συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Guido Westerwelle και πιο συγκεκριμένα εκτός της Γερμανίας μετείχαν η Ιταλία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία και Ισπανία.
Η μη κλήση της Ελλάδας στην παραπάνω –άτυπη μεν ουσιαστικότατη δε- συνάντηση συνιστά ακόμη μεγαλύτερο ατόπημα από τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, αλλά και ήττα της ελληνικής διπλωματίας εντός της ΕΕ εξαιτίας των θεμάτων που συζητήθηκαν.
Αυτά ήταν η ανάγκη «ουσιαστικής αναθεώρησης» του ρόλου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, η οποία, όπως επισημαίνεται, πρέπει να γίνει επικεφαλής μιας νέας αμυντικής πολιτικής της ΕΕ η οποία θα δημιουργήσει και «ευρωπαϊκό στρατό», ενώ παράλληλα προτάθηκε ο έλεγχος των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων από μια «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή».
Σαν να μην έφτανε αυτό στην ανακοίνωση για τη συνάντηση σημειώνεται, επίσης, η ανάγκη για περισσότερες άτυπες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καθώς και την ανάγκη λήψης αποφάσεων για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική με βάση την πλειοψηφία, προκειμένου να «μην μπορεί οποιοδήποτε κράτος-μέλος να παρεμποδίζει πρωτοβουλίες».
Παράλληλα εισάγεται την ιδέα ενός μοναδικού Προέδρου της ΕΕ ο οποίος θα προΐσταται της Επιτροπής και του Συμβουλίου, και θα εκλέγεται άμεσα από τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους «την ίδια μέρα σε όλα τα κράτη - μέλη».
Έτσι σύμφωνα με το σκεπτικό του Westerwelle χώρες με «ισχυρότατες» ένοπλες δυνάμεις όπως η Δανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο ή το Λουξεμβούργο(!) δικαιούνται να μετέχουν στο άτυπο αυτό συμβούλιο και όχι η Ελλάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της οποίας ισοδυναμούν αν όχι ξεπερνούν σε ισχύ αυτές των προαναφερθέντων.
Σύμφωνα με τον Westerwelle η συζήτηση του θέματος για τη συγκρότηση «Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή» αφορά περισσότερο την Αυστρία ή την Πολωνία ή την Ολλανδία αντί την Ελλάδα την ίδια η οποία όχι μονό πλήττεται από ένα πρωτοφανές κύμα λαθροεισβολής, αλλά επιπρόσθετα θυσιάζεται φιλοξενώντας αναγκαστικά τα εκατομμύρια των αλλοδαπών για την ασφάλεια της υπόλοιπης Ευρώπης μέσω του Δουβλίνο ΙΙ.
Σύμφωνα τέλος με τον Westerwelle η στρατηγική θέση όλων των παραπάνω χωρών είναι σημαντικότερη από της Ελλάδας αναφορικά με τις εξελίξεις για παράδειγμα στη Μέση Ανατολήέτσι ώστε δεν ήταν ανάγκη να κληθεί στη συνάντηση. Όταν όμως υπήρχε ανάγκη, όπως στην περίπτωση της Λιβύης μαχητικά από τη Δανία και την Ολλανδία είχαν επιχειρήσει για μήνες ολόκληρους από τις ΑΒ της ΠΑ στην Πελοπόννησο και Κρήτη.
Φαίνεται πως η στρατηγική θέση του Λουξεμβούργου είναι πιο σημαντική από της Ελλάδας, ή της Δανίας ή της Πολωνίας.
Απαράδεκτο το γεγονός ότι ειδικά για θέματα ασφάλειας, ευρωστρατού και συνοριοφυλακής, δεν κλήθηκε η Ελλάδα έστω και αν επρόκειτο για μια άτυπη συνάντηση, έστω και αν σημειώθηκαν διαφωνίες κατά τη διάρκειά της. Οι υπερχρεωμένες Ισπανία –η οποία και βρίσκεται προ εσωτερικής διάλυσης- αλλά και η Πορτογαλία –της οποίας ο Στρατός απειλεί με κίνημα- θεωρήθηκαν πιο σημαντικές από την επίσης υπερχρεωμένη Ελλάδα, κατά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Και το ΥΠΕΞ τι κάνει; Μάλλον για μια ακόμη φορά περιορίζεται ως απλός παρατηρητής των εξελίξεων μοιράζοντας –όπως πολύ καλά ξέρει να κάνει- - «χαμόγελα» εφησυχασμού.


Πηγη defencenet.gr

Αιφνίδια άσκηση σαν πραγματοποιείται στο Ανατολικό Αιγαίο. Απάντηση στις Τούρκικές προκλήσεις?

Αιφνίδια άσκηση στο Ανατολικό Αιγαίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης κατόπιν εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ αντιστρατήγου Μ.Κωσταράκου  στο πλαίσιο της άσκησης «Πυρπολητής» και βάση του σεναρίου, ενεργοποιήθηκε τμήμα της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
 Περιοχή της άσκησης είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου και ο σκοπός είναι ο εντοπισμός και η εξουδετέρωση εχθρικών τμημάτων πάνω στο νησί, καθώς και η κατάληψη και εξουδετέρωση εχθρικού πλοίου στην περιοχή, με τις διαθέσιμες δυνάμεις. Η άσκηση διεξάγεται λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
Συγκεκριμένα, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος θα πραγματοποιήσει, βάσει της σχετικής αγγελίας που εκδόθηκε, έρευνες σε επτά περιοχές, εκ των οποίων οι τρεις βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το τουρκικό σκάφος πρόκειται να κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου στα όρια των χωρικών υδάτων του νησιού.

Λίγο γιαούρτι την ημέρα, την πίεση κάνει πέρα

Την ελαστικότητα των αιμοφόρων αγγείων φαίνεται ότι φροντίζει το ασβέστιο που κρύβεται στο ταπεινό γιαουρτάκι, βοηθώντας έτσι στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Αμερικανοί ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες συνολικά 2.000 εθελοντών. Είδαν λοιπόν ότι όσοι από αυτούς έτρωγαν λίγο γιαούρτι επί καθημερινής βάσης είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση.
Συγκεκριμένα, όσοι λάμβαναν το 2% των ημερήσιων θερμίδων τους από το γιαούρτι – δηλαδή περίπου 40-50 θερμίδες που αντιστοιχούν σε μισό κεσεδάκι - αντιμετώπιζαν κατά 31% χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε διάστημα 15 ετών, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωναν γιαούρτι.

Έρχεται το «νάπο», το νόμισμα της Νάπολης για όσους πληρώνουν τους φόρους

Η Νάπολη πρωτοτυπεί και πάλι κυκλοφορώντας το τοπικό νόμισμα «νάπο» μαζί με το ευρώ, με ζητούμενο την τόνωση της τελματωμένης οικονομίας της μητρόπολης του ιταλικού νότου. Το νέο νόμισμα «απευθύνεται» στους πολίτες που είναι συνεπείς προς τις φοροδοτικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος, και ουσιαστικά θα έχει τη μορφή έκπτωσης της τάξεως του 10% σε κάθε αγορά από 10 ευρώ.
Η ιδέα για τα «νάπο» είχε «πέσει» ήδη από τέλη του 2001 και ο δήμος της Νάπολης ανακοίνωσε επίσημα την Πέμπτη την επεξεργασία σχετικού σχεδίου ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ.Τα «νάπο» θα διανέμονται στους εμπόρους, τους παραθεριστές και στους κατοίκους που καταβάλλουν με συνέπεια τους φόρους και θα επιτρέπουν στους κατόχους τους να επωφελούνται από έκπτωση 10% σε κάθε αγορά από 10 ευρώ.
«Το 'νάπο' αποτελεί μία χειρονομία αγάπης προς την πόλη μας» τόνισε ο Μάρκο Εσπόζιτο, οικονομικός υπεύθυνος της δημαρχίας της Νάπολης, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλλει «στην επανεκκίνηση της καχεκτικής οικονομίας».
Τα πρώτα δείγματα του ενός, των δύο, των πέντε και των δέκα «νάπο» , τα οποία φέρουν παραστάσεις με τις πλέον εμβληματικές τοποθεσίες της Παρθενοπαίας πόλης, έχουν τυπωθεί ήδη.
Ο Εσπόζιτο διευκρινίζει πως τα «νάπο» δεν συνιστούν ένα καινούργιο νόμισμα, διότι δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο πληρωμής, αλλά μόνον ως δυνατότητα για να επιτευχθεί έκπτωση επί του προϊόντος πληρώνοντας σε ευρώ.Ομογενείς υποστηρίζουν ότι έχουν μαζέψει 600 δισ. για την Ελλάδα, αλλά θα τα δώσουν μόνο αν αλλάξει το Σύνταγμα

Δεν γνωρίζω πόσο στέκει σοβαρότητος η συγκεκριμένη είδηση ή όχι,ή που μπορεί να αποσκοπεί, πάντως είναι σίγουρα περίεργη. Προσωπικά μου φαίνεται μάλλον σαν ένα χονδροειδές αστείο.
Οργάνωση ομογενών υποστηρίζει ότι έχει τη λύση για το χρέος της χώρας, αρκεί να αλλάξει το Σύνταγμα και να γίνουν εκλογές.
Η οργάνωση End Νational Debt που έχουν ιδρύσει ομογενείς -κυρίως από την Αμερική- υποστηρίζει ότι βρίσκονται ήδη κατατεθειμένα σε τράπεζες του Καναδά αμερικανικά ομόλογα ύψους 600 δισ. δολαρίων που προορίζονται για την εξαγορά του συνόλου του ελληνικού χρέους προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ, τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και τους ιδιώτες πιστωτές.
Όπως τόνισε όμως ο πρόεδρος της οργάνωσης Μανώλης Λαμπράκης που μίλησε στο tv creta, τα χρήματα αυτά θα δοθούν με δύο όρους:
Πρώτον να αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση την εξαγορά του χρέους που βρίσκεται στα χέρια οργανισμών και κρατών από τρίτους και δεύτερον να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας και να προκηρυχθούν νέες εθνικές εκλογές.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον κ. Λαμπράκη σε ένα δεύτερο λογαριασμό έχουν συγκεντρωθεί 50 δισ. για το χρέος της Κύπρου. Ηδη, είπε, μια αντιπροσωπεία 8 ατόμων επισκέφθηκε την Κύπρο προσκεκλημένη το προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και συζήτησε μαζί του την προσφορά και τους όρους της.
Ο κ. Λαμπράκης, τέλος, υποστήριξε ότι στελέχη του οργανισμού κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξαγοράσουν το ελληνικό χρέος που μέσω ομολόγων βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών επενδυτών.

Περίεργη σιγή για τη λίστα με τις Μ.Κ.Ο.

Το «καυτό» ζήτημα της σκανδαλώδους χρηματοδότησης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, που πολλές από αυτές είναι φίλων, κομματικών κολλητών και συγγενών πολιτικών προσώπων ή ακόμα και εικονικές, φέρνει με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να «παγώσουν» τα κονδύλια που διατίθενται στις Μ.Κ.Ο. και να επανεξετασθούν από μηδενική βάση, είναι γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης ο πλήρης κατάλογος των επιχορηγούμενων Μ.Κ.Ο., έτσι ώστε να εξετασθεί η δράση τους και η σκοπιμότητα της χρηματοδότησής τους.