Pages

satyroi

satyroi

Friday, September 7, 2012

Σαν σήμερα έληγαν τα Σεπτεμβριανά.

Σαν σήμερα πριν 57 χρόνια έληγαν τα θλιβερά γεγονότα του πογκρόμ εναντίων των συμπατριωτών μας Ελλήνων στην γειτονική και "φίλη" Τουρκία, γνωστά και ως Σεπτεμβριανά.
Ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση και τον εξοπλισμό του από την κυβέρνηση Μεντερές, στράφηκε εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.
Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του.
Η αιτία ήταν το αίτημα των Ελληνοκύπριων που διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.

Το αποτέλεσμα ήταν δυο ημέρες σφαγής, εξευτελισμού, βιασμού Ελλήνων και Ελληνίδων και βεβήλωσις ιερών και κειμηλίων του Ελληνισμού.

Κατά τα άλλα οι Τούρκοι μας αγαπούν και είναι φίλοι μας.

No comments: