Pages

satyroi

satyroi

Thursday, September 20, 2012

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα

Να τινάξει στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο λιτότητας των 11,5 δισ. απειλεί ξαφνικά η Τρόικα και κυρίως η πλευρά του ΔΝΤ καθώς, «στο παρά ένα» της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, έδειξε να απορρίπτει σχεδόν το 1 δισ. από τα συνολικά 9,5 δισ. για τα οποία είχε επέλθει κατ΄ αρχήν συμφωνία με την κυβέρνηση.
Όπως ανέφερε στο protothema.gr κυβερνητικός αξιωματούχος που μετέχει στις συσκέψεις, παρά την πρόοδο που αρχικά διαφαινόταν και την θετική εντύπωση που προκάλεσε η παρουσίαση στην Τρόικα της μελέτης του ΙΟΒΕ για το ευνοϊκό μακροοικονομικό σενάριο -βάσει του οποίου μπορούσαν και να αποφευχθούν αρκετά από τα επιπλέον μέτρα λιτότητας που ζητούν οι ελεγκτές- κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που επακολούθησε αργά το βράδυ στο υπουργείο, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν εμφανίστηκε αιφνιδίως να αμφισβητεί εκ βάθρων την αποδοτικότητα όλων των διαρθρωτικών μέτρων εξοικονόμησης δαπανών στο δημόσιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση (πχ συγχωνεύσεις νοσοκομείων, ηλεκτρονικό σύστημα κρατικών προμηθειών κλπ), «στρώνοντας έτσι χαλί» για ακόμα μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Η μεταστροφή αυτή φαίνεται να αιφνιδίασε ακόμα και τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ κυρίους Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών προσπάθησε να κάμψει τις αντιρρήσεις του κ. Τόμσεν ενώ φάνηκε ανένδοτος στις πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερο «ψαλίδι» στους μισθούς στο δημόσιο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ρόλο «πυροσβέστη» ανέλαβε ο Ματίας Μορς που κάλεσε όλες τις πλευρές να διακόψουν τις συνομιλίες και να ανανεώσουν το ραντεβού τους για σήμερα το απόγευμα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών, λέγοντας πως «δεν θα σηκωθούμε να φύγουμε αν δεν καταλήξουμε».

No comments: